Празник на тетевенската саламура

Празник на тетевенската саламура

Празника на тетевенската саламура се организира за втора поредна година и тъй като миналата година не успяхме да го посетим, ето ни в Тетевен. Още с пристигането в центъра на града ни посрещнаха вкусни аромати на копър, чесън, печени домати, чушки и риба, обгърнати с лек пушек на дърва за казаните. Празничната суетня на многото хора: организатори и гости, народната музика и украсения площад допълваха картината на празника.Да си призная до преди няколко години свързвах думата саламура със солен разтвор за сирене или туршия. От както опитах тетевенската саламура, разбрах, че това е вкусна чорба от дребни риби (черна мряна, клен, пъстърва) и люти чушки, изпечени на жар, плоча или скара.На градския площад в Тетевен гостите от околните села: Рибарица, Черни Вит, Гложене, Голям извор и Дивчовото бяха подредили в шатрите маси, отрупани с типични рибени ястия и тестени изделия. До всяка от тях неизменно присъстваше саламурата –  ароматна и вкусна, жадна за ракия. Обиколихме шатрите, а любезните домакини ни черпеха с чорба и други вкусни ястия.Ястия от с. ГложенеВ някои рецепти за саламура има и печени чушки, и речни раци, но общото е, че чорбата трябва да е солена, кисела и люта, така че да подхожда на тетевенската сливова ракия. Тъй като тетевенци са ракиджии, саламурата изпива много ракия. Студената саламура пък е местната сутрешна алтернатива на шкембе чорбата и е със същите терапевтични свойства. Това е любимото ястие на Николай Хайтов  "И на този, и на онзи свят - тетевенска саламура", пише той за вкусната чорба.

Шатрата на с. Рибарица

Успяхме да опитаме и различни ястия с риба ястия: печена в орехова шума пъстърва, пълнена пъстърва с ориз, качамак с пържена пъстърва ( мноого вкусен), просеник, бял мъж, сланина, овче сирене, лучник, прясна пита, солено мляко с печени чушки, отлежала сливова ракия и прочутото "Зелено сирене".

Зелено сирене

Шатрата за официални гости, закачливо наречени "височайши"


Имаше демонстрация на стари начини за улов на риба, а фолклорна програма с много настроение съпроводиха целия празник. И аз тропнах хорце на площада и се почувствах прекрасно.

А ето и рецептата за тетевенска саламура за всички, които имат желание да си я приготвят.

Продукти:
2 л вода
5-6 малки речни рибки или около 300 г месо от по-голяма риба
2-3 речни рака
200 г узрели белени домати
3-4 скилидки чесън
2-3 сухи чушки
2 с.л. винен оцет 
копър, солНачин на приготвяне:
В тенджера се кипват водата и намачканите белени домати от консерва. Рибите предварително се осоляват с мноого сол. Без да се изчиства солта рибите се мятат на скара или в тиган, за да се изпекат. След като се изпекат се почиства полепналата сол и се топват в доматената саламура, после се изваждат в чиния, почистват се от костите и се накъсват на малки парченца.  Кожата не се маха, а по-малките рибки може да се пуснат  и цели в супата. По същият начин на жарта се опукват лютите чушлета.  И те се топват в чорбата и след това се нарязват на ситно. За да не дразни лютото стомаха, се изчистват добре семките и ципите. Рибата и чушките се прибавят към доматите и всичко се оставя да къкри около половин час. Накрая се нарязват няколко скилидки чесън на резенчета, малко копър по желание и всичко се подправя с оцет на вкус.


Като приключихме с дегустацията на вкусните тетевенски ястия се отправихме към Село Бабинци и връх Острич. В района можете да посетите и Тетевенския водопадВръх Вежен и резерват ЦаричинаГложенския манастир или да се разгледате забележителностите на Тетевен.
Чуден празник, вкусен, ароматен и истински, с много настроение и хубава народна музика - препоръчвам ви да го посетите догодина - ще останете истински очаровани от тетевенци и тяхната красива природа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *